!NA BLOGU JIŽ NEMÁM V PLÁNU PRACOVAT. NĚKTERÉ ČLÁNKY SE PŘESUNOU NA MŮJ DRUHÝ BLOG - NESCIO!

Druhy čaje

10. června 2007 v 19:50 | Yoshiko Okatama |  Čajový obřad
Sencha
Sencha je nejpopulárnějším japonským zeleným čajem a podle některých pramenů tvoří 80% celkové celoroční produkce čaje v zemi.
To, co činí Sencha nejpopulárnějším japonským čajem, je hlavně jeho úžasná "pitelnost". Tím je myšlena zejména mimořádně svěží, lehká a vyrovnaná, decentně nasládlá a příjemně svíravá chuť, která podle způsobu propařování a zahřívání při dosušování může mít i dosti výrazně bylinné (popř. trávové), či naopak hladké středně nasládlé tóny.

Bancha
Bancha bývá často popisován jako nejnižší kvalitativní úroveň Sencha, což však může být vzhledem k tomu, co bylo řečeno o spodním kvalitativním standardu tohoto čaje, dosti matoucí. Přesnější ale bude asi říci, že Bancha je čaj produkovaný z hrubších a větších lístků první a druhé sklizně nevhodných pro zpracování na čaj Sencha a z lístků pocházejících z pozdních, méně kvalitních sklizní, jejichž růst je natolik rychlý, že obsah důležitých chemických látek v listu nedosahuje potřebné úrovně.
Nálev nabízí velice svižné a živé, nesmírně osvěžující, trávově nasládlé a lehce svíravé, nijak zvlášť komplikované chuti, prostě čaj pro zcela běžné popíjení, k němuž je Bancha předurčen zejména svým nízkým obsahem kofeinu. Tato vlastnost činí Bancha velmi vhodným také pro děti a nemocné, kteří musí hlídat svůj příjem kofeinu a nesmí proto pít například kávu. Bancha je také velmi vhodný pro nezkušené pijáky, kteří se chtějí seznámit se světem japonského zeleného čaje.
Hojicha
Hojicha je čaj Bancha, který byl po dosušení ještě pražen. Tato technika vznikla kdysi jako jeden z výsledků snah pozdvihnout chuť i těch nejnižších tříd Bancha na pitelnou úroveň. Tradičně by měl být list upražen na míru označovanou jako stoprocentní upražení, často se však setkáme s lístky Hojicha zapraženými jen dosti zlehka. Proto dnes barva listu kolísá od světlounce hnědé se zelenavým nádechem až po tmavě hnědou. Jak již bylo naznačeno, praží se obvykle Bancha či Sencha nižší třídy, proto by požadavky na vzhled jejího listu neměly být přehnané.
Chuť nálevu Hojicha velmi závisí na míře upražení listu.

Genmaicha
Genmaicha je čaj Bancha nebo některá (obvykle nižší) třída Sencha namíchaný nejčastěji ve váhovém poměru jedna ku jedné s praženou rýží (genmai). Také Genmaicha kdysi vznikl jako výsledek snah o pozdvihnutí chuti špatných kvalitativních tříd Bancha na přijatelnou úroveň.
Nejlepší třídy Genmaicha jsou míchány ze Sencha střední kvality a poskytují nálev velmi zajímavé chuti snoubící v sobě travnatost a příjemnou nasládlost Sencha s chlebovostí pražené rýže. Běžné třídy míchané z průměrného Bancha však nabízejí nálev jen mírně čajové, převážně chlebově pražené a rýžové chuti. Tento čaj je velmi vhodný pro děti a nemocné, kteří musí hlídat svůj příjem kofeinu.

Ženšen
Ženšenový čaj je většinou smíchaný s nějakou bylinou, například máta, meduňka nebo šípek. Tyto čaje jsou velice zdravé. Mají velmi prospěšné účinky na naše zdraví, zažívání, stres atd.. A jejich chuť není vůbec špatná..


 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Móňa Móňa | 5. března 2008 v 21:13 | Reagovat

tráva je tráva :D

2 Ryoko Harishi Ryoko Harishi | E-mail | 8. července 2008 v 11:25 | Reagovat

SupeR :)

3 Ai Ai | Web | 10. července 2008 v 22:45 | Reagovat

Dneska jsem si Senchu koupila, tak uvidíme jak chutná

4 Ai-chan Ai-chan | Web | 16. září 2008 v 13:05 | Reagovat

njn, sencha je vážně dobrá a když jsem teď nemocná xD

5 Ai-chan Ai-chan | Web | 16. září 2008 v 13:05 | Reagovat

njn, sencha je vážně dobrá a když jsem teď nemocná xD

6 Misaki Kumiko Misaki Kumiko | 23. září 2008 v 15:20 | Reagovat

Sencha je z nich nejlepší, ale Genmaicha má také hrozně zajímavou chuť...

7 Aervil Aervil | 24. listopadu 2008 v 17:54 | Reagovat

já už nějakou tu dobu piju hlavně Senchu a občas když je chuť tak Genmaichu :)

jinak kdo chodí nakupovat do Oxalisu tak doporučuju třeba právě Genmaichu Musashi, Lung Ching(dračí studna), nebo tu Senchu(japonská je Satsuma...pak mají jestě čísnkou ale ta nevim jaká je) jinak komu se nechce dávat kolem 70Kč tak z levnějších třeba Formosa Gunpowder a Banchu si radši nekupujte, já ze zvědavosti zkusila Hojicha Konoha a nemůžu to pít, nějak z toho hrozně cejtim rybinu :P

a já radši se svejma řečma končim :D

8 Wendy Wendy | Web | 6. března 2009 v 18:39 | Reagovat

Senchu miluju....je to můj nejoblíbenější čaj ;-)...

9 Kitty Kitty | Web | 11. října 2009 v 15:46 | Reagovat

Kdyby se nekdo zajimal hloubeji o cajovy obrad, muze si pocist zde :-) http://www.japonskoo.cz/clanky/jidlo-a-caje/

10 Veronika Fröhlichová Veronika Fröhlichová | 11. ledna 2010 v 20:14 | Reagovat

Mrzi me,ze v dnesni dobe nikdo neni sto napsat clanek sam, ale musi to kopirovat zjinych stranek. Jako je tomu v tomto pripade

11 Meiky Meiky | Web | 27. dubna 2011 v 20:28 | Reagovat

Hodně zajímavý článek, moc díky za něj.

12 lolik lolik | Web | 8. listopadu 2012 v 19:53 | Reagovat

sencha je výtečná

13 Marka Marka | 15. listopadu 2016 v 9:12 | Reagovat

Japonské čaje a vše, co o nich chcete vědět-

http://www.icajove-more.cz/o-caji/caje/japonske-caje/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.